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Honorable Basil G. Greanias
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Decatur, Illinois - €2523

Dear Mr. Creanias:

"I wolld appre e an'a&visory

ve matter. The
Cads that a doctor may provide

N\ servicee anéd information
ors. I would apprecli-
ition of minor. 1Is the

certain
g your def
unéer 2

Aok, which states that a doc~
tor can provide such information to

& minor who has the consent of his
parent. Could a person who is 19 years
old obtain suchk information without

thie congent of the parent? This same
reasoning weuld apply to the other sec-
tiong of the Act.”

my opinion as follows:
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"AH ACT to authorize medical doctors to super-
vise and contrel the rendering of birth contrel services
to certain minors® about which you ask, pr#viﬁes in toto
as follous:

“girth control services and in-
formation may ke rendered by doctorr
licensed in XIllinois teo practice med-
icine in 2ll of its branches to any
minor:

"l. who is merried: or
“2. who ig a parent; or
*3. who is pregnant; or

"4. who has the consent of his
parent or legal guardian; or

“S, as to whoem the failure to
provide such services would create a
serious health hazerd; or

“€. who ie referred for such
services by a physician, clergyman or
a planned parenthooé¢ agency.,” Ill.
Fev. Stat. 1971, ch. %1, par. 18.7

The guestion of age of majority for the purposes
of said Act is resclved by sec. 131 of the Frobate Act,
which provides as follows:

*Persons of the age of 18 shall
be considered of legal age for all
purposes, except that of the Illineis
Uniform Gifts to Mirors Act, and until
thir age is attained, they shall Le
considered minors.” I1ll. Rev. &tat.
1971, ¢h. 3, par. 131
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It is my opinion that a person who is under the
age of sighteen yvears is a3 minor within the ﬁaaning of
AR ACT to authorize medical doctors to supervise and con-~-
trol the rendering of hirth control servicez to certain
ninors.® 8Said Act does neot epply to p@raeﬁs of the sge
of eighteen yearg or mere.

Very truly yours,

ATTORNEY GENERAML




